• Svenska (Sverige)
  • English (United Kingdom)

Historia

Historia PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Administrator   
Tisdag, 10 Februari 2009 17:04


Jag är uppväxt med en kreativ far och mor som båda är kända inom sina arbetsområden. Jag inspirerades under min uppväxt av speciellt fars reklam och konstintresse. Efter gymnasiet, militärtjänst och sporadiska reklamarbeten valde jag att gå vidare med att utveckla min kreativa talang.

1995 började jag måla på allvar. Estetlinjen på Sundsgården i Helsingborg gav mig fler verktyg och ett stort intresse för konst och grafik. Efter 2.5 års arbete som originalare på FöretagsFakta valde jag att söka till amerikanska Universitet med fokus på Grafisk Design för att förkovra mig och utvecklas internationellt.

10 000 USD i stipendium! Det bästa jag har gjort var att resa till USA och utbilda mig till grafisk designer. Jag valde det världsledande design och konstuniversitetet SCAD (Savannah College of Art and Design). www.scad.edu. Jag sökte via ESL-test (English as a Second Language) i Lund samt med arbetsprover, som bedömdes av några professorer. Detta gav mig ett öronmärkt akademiskt stipendie på 10 000 USD/"Corinne Ward Fleming Scholarship". Jag tog examen 31 maj 2003 med en Bachelor of Fine Arts (B.F.A) degree (Kandidatexamen, 240 hp). Jag läste 4 akademiska år på 3 år vilket i sig är en bedrift!


 

Med betygskrav på att upprätthålla minst 3.0 av 4.0 för att få behålla mitt stipendium var det fullt allvar och fokus som gällde. Som svensk skåning i USA ville jag göra ett bra intryck och använda tiden till att prestera så mycket som möjligt. Jag kom med på Dean's List flera kvartal i rad vilket innebär högt akademiskt betyg, med goda rekommendationer till högre studier. Utbildningen gav mig både en grund och spetskompetens inom det grafiska området. Det bästa med Universitetet var den konstruktiva kritiken och nytänkandet. Jag har ett mycket bredare seende idag och kan se fler lösningar än jag tidigare sett.

För att kunna ta del av det amerikanska campuslivet och att få råd med att betala de dyra böckerna och alla grafiska printkostnader så sökte jag till att bli avdelningsansvarig på Campus (Weston House). Det kallas RA och står för Resident Assistant. Det innebär att man ska arbeta på Campus och se till att studenterna sköter sig, att rummen är i gott skick, att ingen dricker alkohol eller tar droger, kontrollera att inga obehöriga personer kommer in utan tillstånd, att arbeta i receptionen, ta hand om problem av alla olika slag, arbeta på kontoret, dela ut post, utbilda och göra mindre resor för både avdelningen och alla på Campus (sk. Community builders), att ha möten med Campus chefen (Resident Director), att gå vidareutbildningar och att ställa upp med att frivilligt hjälpa hemlösa och sjuka (Habitat for humanity).

Jag blev belönad med en Leadership Award 2001: Outstanding Motivational Leader. Detta pris fick jag för mitt initiativ till att starta upp en gratis kickboxing klubb med fokus på självförsvar till alla studenter och lärare på Universitetet. Ca 117 aktiva medlemmar per kvartal. Under min tid i USA sökte jag och blev jag uttagen till Cheerleader teamet. Jag var med och tävlade nationellt under 2001 och 2002 i Daytona Beach Florida. Träningen var rigorös, minst sagt... 6 ggr i veckan plus tävlingar. Det var betydligt tuffare än all kampsport och alla militära övningar som jag har varit med om, tyvärr också en del skador som följd..


 

Efter kandidatexamen trodde jag att jag skulle få jobb hur lätt som helst. Med både arbetserfarenhet och gedigen utbildning. Vad kunde gå fel? Allt! Jag sökte till olika företag i USA. Var på 7 intervjuer, men reklammarknaden var tuff för utländska medborgare och enligt amerikansk lag måste man anställa en medborgare före en utländsk person. Till slut var jag tvungen att åka hem för att överleva. Det var ett tungt slag och det var inte bättre inom reklambranschen i Sverige...

Efter ca 25 arbetsintevjuer i Sverige (totalt 32st) och inget reklamjobb kände jag mig tvungen att bevisa för mig själv att jag kunde få arbete och sökte därför till Securitas. Jag genomgick arbetsmarknadens hårdaste uttagning och fick ett jobb på Securitas Värde AB som Värdetransportör i Stockholm innerstad. Det räckte med ca 6 månader där för att återfå fokus på mitt mål. Jag åkte ner till Komvux i Kalmar och läste in 2 års gymnasiekompetens för högre studier och fortsatte att söka arbete inom reklam.

För att hålla modet uppe utbildade mig till F&S-instruktör vid sidan om studierna och höll därmed fysiken i balans. Jag blev även politiskt intresserad under studietiden och började gå på utbildningar och kvällsmöten i Kalmar. 
När jag hade avslutat studierna åkte jag sedan tillbaka till Helsingborg och fick jobb på Friskis & Svettis inom reception och fortsatte att leda pass. Under tiden sökte jag fler grafiska arbeten och fick ett på Mentor Communications AB, samtidigt som jag blev invald i en politisk föreningsstyrelse och sedan Kulturnämnden.


 

2006 blev det allvar med utställningar och försäljning. Erfarenheten från min mors många utställningar under åren påverkade mitt eget intresse och jag började ställa ut min egen konst och bredda min karriär. Jag målar med energisk kraft baserat på känslor som styr mina penseldrag, det måste kännas rätt och drivas av sin egen kraft.
Vid en negativ aura så försvinner det sanna flödet och det går inte att måla, det måste finnas inspiration och glädje. Min utgångspunkt är att måla från hjärtat.

Jag arbetade för Mentor Communications AB (sedan 8 jan 2007 till 2 juli 2009) som Layoutare och Grafisk Formgivare för 2 branschtidningar inom näringslivet, habit (www.habit.se) och U&D (www.UochD.se). Arbetet har inkluderat andra tidningar som: RS (Resturanger & Storkök), Grafiskt Forum, Kemivärlden, Resforum ochTrafikforum.

Arbetet krävde planering och kommunikation med chefredaktörer, produktionschefen, annonschefer, säljare, fotografer, traffic och kunder. Förutom tidningar sker produktion och design av logotyper, broschyrer, posters, vepor, monterväggar, säljbrev etc. 
Belöningen är att se hur allt arbete visar sig i en proffsig produkt som trycks i tusentals exemplar.

Sedan 2009-08-03 till dec 2012 har jag arbetat på Brun Mediaproduktion AB som Grafisk Formgivare med ansvar för minst 3st facktidningar: NTT, Habit och U&D. Sedan blev det Verkstäderna, Fogningsteknik och Rent. Även gjort: Grafiskt Forum, Fast Food, Transport Idag, Restaurang och Storkök, Recycling, Produktnyhetsbilagan för U&D, Kalendern för U&D, annonser, vepor etc.  Brun hade ett bra arbetsteam med rätt attityd och fantastisk arbetarglädje.

Från juli 2013 har jag arbetat som egen företagare på Logotypix som sysslar med allt inom reklam och marknadsföring.


 

Förutom det är jag invald i Kulturnämnden för Helsingborgs Stad 2011-2014, 2015-2018. Helsingborg är en av Sveriges främsta städer när det gäller kulturutbud och jag vill verka för en bra organisation med ett stort, prisvärt och proffsigt kulturutbud för Helsingborgare och turister.

Tidigare arbetare jag som Gyminstruktör. Ki-boxledare och Medeljympaledare på Friskis & Svettis i Helsingborg och Kalmar.

 
LAST_UPDATED2
 
Copyright © 2018 Swedesigner. Alla rättigheter reserverade.