Konstnärer

De flesta av oss kan nog nämna en relativt lång rad bildkonstnärer vars verk har berört oss och lämnat avtryck i historien. Alla har sina egna favoriter, baserat på personligt tycke och smak.

Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954) är känd för sina självporträtt, som hon började måla efter att hon blivit sängliggande på grund av en allvarlig bussolycka som artonåring. Hennes målningar är utförda i starka färger, ofta i surrealistisk stil med inslag av död och sjukdom. När hon dog som 47-åring efterlämnade hon ungefär 65 målningar, varav majoriteten var utförda i olja.

Camille Claudel

Camille Claudel (1864-1943) var en fransk grafiker och skulptör. Hon drömde tidigt om att ägna sitt liv åt konsten. Som barn gjorde hon små modeller ur lera som hon brände i sin morfars ugn. Bland hennes kända verk finns bronsstatyerna ”Flicka med kärve”, ”Valsen” och ”Den mogna åldern”.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890) var en konstnär från Nederländerna. Hans målningar räknas som postimpressionistiska, vilket innebär att han tillhörde den andra generationen impressionister som ville gå utanför den tidigare impressionismens ramar och skapa en sanningsenlig bild av motivet. Under cirka tio års tid målade van Gogh ungefär 2100 konstverk. Några av hans mest kända verk är ”Potatisätarna”, ”Stjärnenatt” och ”Solrosor”.

0 thoughts on “Konstnärer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.