Klädesdesign

Klädesdesign eller modedesign som det också kallas är konsten att använda sig av kunskaper i design och estetik inom mode för att framställa kläder samt tillhörande accessoarer.

Influenser

Aktuellt mode influeras starkt av det samhälle som det utvecklas i, aktuella trender, framstående individer och händelser. Modet varierar ständigt och har genomgått stora förändringar beroende på tid och geografisk plats. En stor del i att nå framgång som modeskapare är att kunna förutse trender och vad publiken, det vill säga modeköparna, kommer att tycka om.

Designprocessen

Själva processen i att designa ett klädesplagg kan ske på olika sätt. Många klädskapare skissar först upp sina idéer i ett block eller på lösa pappersblad. Andra påbörjar konstruktionsprocessen av plagget direkt, genom att drapera och nåla tyg på en provdocka. När designen är klar brukar den föras över till en mönstermakare som sedan framställer själva mönstret. Detta kan ske på ett äldre sätt med grovt papper, eller via ett program i en dator. För att vara säker på att plagget fungerar väl i produktion brukar man göra ett provexemplar först, som en modell får prova. Om plagget ser bra ut på modellen kan det sedan gå vidare till produktion.

0 thoughts on “Klädesdesign”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.