Skulptur är skapandet av tredimensionella konstverk i ett flertal olika material. Traditionellt sett har man skulpterat i hårdare material som trä, sten, glas och metall. Även mer mjuka material har använts för ändamålet, som lera, mjuka metaller och polymerer.
Skulpturens historia
Människan har skapat skulpturer i många år. Att forma saker från de material vi har omkring oss är en enkel uppgift för våra händer, med dess rörliga fingrar och motsatta tummar. De forntida egyptierna skulpterade i hårda bergarter, bland annat basalt och granit. Med dessa material skapade de skarpt stiliserade monument. Många tänker på forntida grekiska skulpturer när de hör ordet ”skulptur”. I antikens Grekland räknades denna konstform till en av de sköna konsterna, där även poesi, måleri, musik och arkitektur rymdes. Vi sentida människor känner de grekiska marmorstatyerna som vita, men från början var de rikt målade i klara färger. Även de romerska, inspirerade av de grekiska förebilderna statyerna är välkända.
Teknik
Att skapa skulpturer är en bred konstform som med tiden har lett till utvecklandet av en lång rad olika tekniker.
Träsnideri sker med olika verktyg som används för att snida och tälja i trä. Skickliga träsnidare behöver endast en enkel kniv för att skapa vackra skulpturer ur en bit trä.
Stenhuggare bryter och formar sten, och skapar skulpturer. Det är i dag ett hantverksyrke med mycket färre utövare än under tidigare epoker. Verktygen som används för att framställa stenskulpturer var desamma under en väldigt lång tid, från medeltiden fram till 1900-talet. Nu har dock de flesta gått över till att använda maskiner när de bearbetar stenen.
En annan vanligt teknik för att framställa skulpturer är gjutning, där metaller stöps i former. De material som oftast används är brons, mässing, bly och ibland också guld.
Många konstnärer använder också mjukare material för att framställa skulpturer, som lera, plastilina och vax. Ibland används lera som lufttorkar, vilket ger en hård skulptur.