Färglära

En av de grundläggande delarna som man bör känna till när man arbetar med grafisk design är färglära. Att använda rätt färger och kontraster mellan dem är ett snabbt sätt att förmedla en viss känsla eller att dra uppmärksamhet till en del av den design man arbetar på.

Färghjulet

Med hjälp av ett färghjul kan man på ett tydligt sätt förstå hur färgerna förhåller sig till varandra och hitta rätt färgkombinationer till ett projekt. Färghjulet brukar delas in i tre alternativa grupper. Den första gruppen består av de primära färgerna, som är röd, blå och gul. Det går inte att skapa dessa färger genom att blanda ihop andra färger. Nästa grupp är de sekundära färgerna, som är orange, lila och grön. Till skillnad från den förra gruppen kan den sekundära gruppen skapas genom att man blandar ihop primära färger. Orange skapas genom att man blandar röd och gul, lila skapas av blå och röd, och grönt bildas när man blandar blå och gul färg. Slutligen har vi den sista gruppen som är de tertiära färgerna. Den består av sex nyanser som är resultatet av att man blandar ihop primära och sekundära färger.

Färgernas temperatur

Färger brukar ofta beskrivas som ”varma” eller ”kalla”. Bland de varma färgerna finns gult, orange och rött som vi förknippar med elden, solen och ljuset. Dessa brukar dra uppmärksamheten till sig i en komposition, kanske för att vi är konditionerade att akta oss för varma saker. De brukar också sägas ”jaga upp” våra sinnen och få oss mer alerta, vilket kan vara en nackdel om man använder för mycket av dem. En starkt röd bakgrund är till exempel inte att föredra i en webbsida eller i en broschyr, då det kan kännas jobbigt för ögonen att se länge på en stark färg. När man vill skapa en lugn och balanserad känsla är det bättre att välja en av de kalla färgerna i stället, det vill säga blått, grönt eller lila. Banker har ofta blå färger i sin grafiska profil, eftersom den blå färgen förknippas med ansvar, lugn och trovärdighet. Även sjukhus är traditionellt sammankopplade med en blå färgskala. Olika gröna nyanser brukar ofta länkas till natur, miljö och hälsa.

Skapa färgkombinationer

För att skapa harmoniska färgkombinationer som fungerar väl i en grafisk profil kan man använda kompletterande färger. Man väljer först en grundfärg i färghjulet, exempelvis grönt. För att hitta den kompletterande färgen väljer man den färg som ligger på motsatt sida i färghjulet, vilket i det här fallet är rött. Andra kombinationer som kan skapas på detta sätt är blått och orange och gult och lila. Denna typ av koppling mellan färger kan skapa en stor kontrast, och bör därför användas med försiktighet. Stora kontrasterande färgytor drar blicken till sig, men kan också upplevas som störande.