Konsthantverk

Konsthantverk är en kategori av prydnads- och bruksföremål som är utformade på ett konstnärligt sätt. Hantverket i att skapa dessa föremål är ofta tidskrävande och kräver ett visst mått av skicklighet och omsorg. För att ett handarbete ska räknas som konsthantverk krävs det att det har formgivits på ett konstnärligt sätt.

Former av konsthantverk

Konsthantverk kommer i många olika former och kategorier. Det vi i Sverige ofta tänker på när det gäller konsthantverk är hemslöjd, men det finns många andra typer av konsthantverk. Batik, bokkonst och glasblåsning brukar klassas som konsthantverk, samt smide, keramik, glasblåsning, slöjd, vävning och textil konst.

Batik sker på så sätt att man först skyddar den delen av tyget som inte ska täckas med färg. Detta kan ske genom att man knyter det eller täcker det med vax. Sedan färgas tyget i ett färgbad som är ljummet eller kallt. Denna process kan upprepas i flera cykler med en allt mörkare färgning.

Glasblåsning används för att framställa varierade typer av konstglas. Det är en traditionell sorts hantverk, och har inte förändrats mycket sedan glasblåsningen uppfanns cirka år 50 före Kristus. Tekniken kan användas för att skapa tunnare glas som har en rundad form, exempelvis dricksglas, skålar och fat.